Toptegels in gradaties van Oranje en Blauw.
Deel 2

Tegels met krijgsmannen te paard. 1e helft 17e eeuw.


Tegel met een griffioen. 1e helft 17e eeuw

Randtegel met een jager met jachthond.
Omstreeks 1600.

Tegels met een hoofddecor in Oranje & Blauw deel 2

Ook in dit deel 2 is het een feest om te kijken naar de fraaie schakeringen die de oude tegelschilders al wisten te bereiken met de kleuren oranje en blauw glazuur. Het fraaie groen, helder geel en paars en later goud en rood, laten we hier even buiten beschouwing, want dat was de aan ons zelf opgelegde uitdaging. Dat neemt niet weg dat u ze hier soms wel kan tegenkomen als een groen takje of ondergrondje. Maar niet overheersend naast het hoofddecor in de vele gradaties van oranje en blauw die de boventoon blijven voeren. Het resultaat liegt er niet om, het nodigt ons uit nog creatiever naar de tegeldecoraties te kijken. Het werken met het bescheiden kleurenpallet van de glazuurmakers op de Hollandse antieke tegels doet als aantrekkelijk en sfeervol resultaat niet onder voor de vele mogelijkheden met verf in de schilderkunst  op hout of linnen.

Prachtige Pientere Protserige Portretten…

Het is bijvoorbeeld altijd grappig te zien hoe de schilders soms met waterig blauw spelend met de witte ondergrond probeerden een grijze olifantshuidskleur op de tegel te benaderen. Of hoe oranje glazuur met een mespuntje blauw toegevoegd nog beter de kleur donkerbruin van een beer moest benaderen. Lukte dat niet wegens tijdsgebrek in het snelle productieproces, dan werd zonder scrupules de olifant of beer neergepenseeld in helder oranje gevat in een blauwe omkadering. Zo ook bij de “galerij de pienteren,” de prachtige protserige portretten die schaduwen hebben op hun gezicht in oranje of blauw, zeker niet storend, omdat ze kundig geplaatst zijn. Een feest om naar te kijken. Helemaal los gingen de schilders in hun kleurgebruik bij de onderwerpen van vogels en bloemen. Zo zien we naast een bijna geslaagde poging van een ooievaar met hetzelfde gemak ook een ludieke verschijning met paarse en gele vleugels. Een groene tulp ben ik ook al aan gewend en hij doet het goed. U kunt nog een deel 3 in gradaties van oranje en blauw van ons verwachtten. Wij hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt en staan er met veel extra werk in deze uitvoering dan ook zelf gekleurd op. Graag gedaan!

Wederom nodigen Freek Mayenburg en Frits Lobel U uit om onze gezamenlijke reis in de gradaties Oranje Blauw op antieke tegels te vervolgen in deel 3.Twee blokje van vier portrettegels. Afmeting ca. 9,5 x 9,5 cm. Omstreeks 1600

Tegel met mannelijk persoon. Italië. Ca. 1470.

                                                                                                           Cirkeltegels met mannelijk en vrouwelijk persoon. Haarlem. Omstreeks 1550-1570.

Tegel met een persoon. Antwerpen.
Eind 16e eeuw

Tegel met een persoon. Tegelmaat: 14x13 cm
Spanje. 17e eeuw

Tegel met een persoon. Tegelmaat: 14x13 cm
Spanje. 17e eeuw


Tegel met een vrouwelijk persoon. Antwerpen of Italië. Ca. 1535.

Tegel met persoon, onderdeel van een tableau. 17e eeuw

Tegel met persoon, onderdeel van een tableau. 17e eeuw

Tegel met voorstelling van Jezus bij de bron. Antwerpen. Omstreeks 1600.


(Vloer)cirkeltegel met een hond.
Italië. Rond 1500..

(Vloer)tegel met een hond. Italië. Omstreeks 1500. Maat 24x24 cm.

Bijzondere tegel met man met masker. Antwerpen. Eind 16e eeuw.


Tegels met putti's en bloemen. Omstreeks 1600.Blok van acht Wan Li tegels met personen. 17e eeuw.Randtegel met een leeuw. Omstreeks 1600.

Tegels met een kat. Haarlem. 17e eeuw.


Tegels met olifanten. Bodemvondst Amsterdam. Omstreeks 1600.


Tegels met zwanen. 17e eeuw

Tegels met eendachtigen. 17e eeuw


Tegels met zwanen. Eind 16e/begin 17e eeuw.