Akrobaten, artiesten, narren en circusfiguren
op antieke tegels


Op 17e/18e eeuwse wandtegels en tegeltableaus komen soms voorstellingen voor zoals met koorddansers. Tegels uit de 17e en 18e eeuw met akrobaten zijn echter niet als een serie bekend. Er is wel een serie tegels uit de 19e eeuw bekend uit Utrecht van Ravesteyn/Westraven met voorstellingen van akrobaten. Tegeldeskundige Jan Pluis heeft er een uitvoerige publicatie over uitgebracht in het jaarblad Tegel 17/1989 van de Stichting Vrienden van het tegelmuseum It Noflik Sté. 

In dit artikel staan 30 voorstellingen vermeld in houtsnede met franse bijschriften.

Een aantal afbeeldingen van de voorstellingen

 


De Gebr. Ravesteyn, Westraven te Utrecht zijn omstreeks 1880 deze serie handmatig op tegels gaan schilderen. Voor het artikel in Tegel 17 zijn 70 bekende tegels uit die serie gedocumenteerd. Vrijwel alle tegels die tot op dat moment bekend waren hebben een anjer als hoekvulling. Daarnaast waren tijdens de publicatie nog maar vier tegels bekend uit deze serie met andere hoekvullingen. Een tegel in paars met gesprenkelde hoeken, een tegel in blauw met als hoekmotief een franse lelie en een tegel zonder hoekvulling. Als laatste een tegel met als hoekmotief een spinnetje.

Akrobaat aan het "werk"
Een flink aantal van deze tegels uit deze serie met als hoekvulling een spinnetje werd een aantal jaren geleden te koop aangeboden . En dan begint het zoekwerk. Eerst vergelijken of alle voorstellingen gelijk zijn aan die van de 30 houtsneden. Dat bleek ten dele het geval te zijn. Onderstaand worden 21 tegels afgebeeld waarvan een 6-tal voorstellingen gelijk zijn aan de voorstellingen op de houtsneden. 


Fotoalbum: Akrobaten op tegels, 2e helft 19e eeuw, Westraven Utrecht


Fotoalbum: akrobaten, artiesten, narren, clowns op tegels, 17e t/m 20e eeuw


Tegels met artiesten. Makkum 1885-1915


Tegeltableaus met narachtige figuren. 18e eeuw.


Tegeltableaus met narachtige figuren. 18e eeuw.


Tegeltableaus met mannelijke en vrouwelijke artiesten. 18e eeuw


Tegeltableaus met mannelijke en vrouwelijke artiest. 18e eeuw


Tegeltableaus met narachtige figuren. Makkum. Ca. 1900


Tegeltableau met een artiest/nar-achtig persoon. 2e helft 19e eeuw

Tegeltableau met een nar-achtig persoon.  Datering: 2e helft 20e eeuw. Dit soort tableaux worden soms als antiek zijnde verkocht.


Fotoalbum: Rommelpotten en Tijl Uilenspiegel