Kievitsbloemen op antieke tegels


Kievitsbloemen op 17e eeuwse tegels waren blijkbaar, samen met tulptegels, nogal gewild bij het grote publiek. Waarschijnlijk had  dit te maken met de tulpenmanie, een speculatieve gekte uit het begin van de 17e eeuw, waarbij voor tulpenbollen enorme bedragen werden betaald tot het moment dat de speculatieve handel plotsklaps instortte.


Het bijzondere van deze kievitsbloemtegels  is dat er nog een andere bloem is 'aangeplakt' aan de kievitsbloem. De kleursamenstelling van de bloem doet sterk denken aan die van een vergeetmenietje. Maar misschien is het wel gewoon fantasie geweest van de tegelschilder. 


Twee kievitsbloemen die vrijwel zeker in hetzelfde tegelbedrijf zijn gemaakt. De schildering van de tegels is hoogstaand van kwaliteit . Bijzonder is dat de grondjes ontbreken. 17e eeuw


Fotoalbum: Kievitsbloemen met een bloem, 17e eeuw (1)


Fotoalbum: kievitsbloemen met een bloem) 17e eeuw (2)


Een bijzondere kievitsbloemtegel

Tegel met kievitsbloem. De afbeelding op deze tegel is sterk afwijkend t.o.v. de "gewone" kievitsbloemen in die zin dat 
hier de voorstelling van een uitgebloeide kievitsbloem staat met een zaadknop. Op het grondje ligt de (uitgebloeide bloem).
Datering: 2e helft 17e eeuw.


Kievitsbloemen op antieke tegels met een bloem, 18e/19e/20e eeuwFotoalbum: Kievitsbloemen op antieke tegels met twee bloemen, 17e eeuwFotoalbum: Kievitsbloemen op antieke tegels met drie bloemen, 17e eeuw


Kievitsbloemen 18e/19e/20e eeuw

Tegel met dubbele kievitsbloem. Ca. 1920

Tegel met dubbele kievitsbloem. Ca. 1900

Tegel met dubbele kievitsbloem. Midden 20e eeuw. Tegelmaat: 7,5 x 7,5 cm.


Kievitsbloemen 20e eeuw

Een mooi veldje  van 16 kievitsbloemen. Makkum Friesland. ca. 1925.
Ze hebben nog geen fabrieksstempel. De tegels hebben een maat van 10 x 10 cm.