17e eeuwse Tegeltableaus uit Rotterdam geschilderd door Cornelis Pieterszn. Boumeester


Met dank aan Wilhelm Joliet en zoon Norbert, die zo vriendelijk waren mij de informatie toe te sturen.Wilt U het volledige artikel lezen?

Klik op:

www.tegels-uit-rotterdam.com/boumeester.html

Cornelis Pieterszn. Boumeester werd geboren in het midden van der 17de eeuw in Rotterdam. In het Stadsarchief Rotterdam is geen geboorteakte te vinden. De juiste datum is niet bekend, maar moet zijn geboorte hoogstwaarschijnlijk in 1652 vallen.

Hij woonde in zijn jonge jaren in de Nieuwe Vranckenstraat en trouwde 13 december 1676 met de gereformeerde Adriaantien Jacobs de Bak, wonende op de Delftschevaart (Geref. Trouwb. No. 10). Hun huwelijk bleef kinderloos.

Vermoedelijk was Cornelis in 1676 reeds bij Hester Goverts de Meijer en haar man Jacobus de Colonia in de tegelbakkerij aan de Delftschevaart te Rotterdam werkzaam.


Rijksmuseum Amsterdam, BK-NM-10831-A

's Lands schip Rotterdam en de haringvloot, hoogte 155 cm x breedte 194 cm.

Rechtsonder, gemerkt C:BOVMEES / TER,


Zaanse Schans, Kalverringdijk 19

Hoogtepunt van de tegeltableaus in de Weesmeesterzaal van het restaurant ‚de hoop op de Swarte Walvis‘ is een schepentableau dat gesigneerd is door Cornelis Boumeester, hoogte 52 cm x breedte 65 cm

Detail van het tegeltableau in de Weesmeesterzaal van het restaurant ‚de hoop op de Swarte Walvis‘. Op een ton in het water, de initialen C:BM.