DIEREN & SPREEKWOORDEN IN HUN RELATIE TOT ANTIEKE TEGELS


Nederlandse Spreekwoorden, Gezegdes & Citaten over Dieren Ondersteund en geïllustreerd met afbeeldingen van dieren op antieke tegels.

Er zijn veel uitdrukkingen in de Nederlandse taal die gebaseerd zijn op het gedrag van en dier. Die afbeeldingen liepen synchroon met het wisselende taalgebruik tot vandaag de dag, die samen het totaal plaatje van het Hollandse gebeuren vormden. Al in 1599 schilderde Pieter Bruegel de Oude een groot olieverfschilderij over Nederlandse spreekwoorden.(Museum Boijmans) Het bijzondere is dat het schilderij ten minste 125 Nederlandstalige spreekwoorden en gezegdes toont zoals die destijds gangbaar waren in het Nederlands. Een flink aantal uit die tijd wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt, want wie spaart die heeft wat voor later…


Pieter Bruegel de Oude. Olieverf 1559. Met ca.125 Nederlandstalige Spreekwoorden en Gezegden.


Een oude bok lust nog wel een groen blaadje.   
(inderdaad)         


Door Frits zijn spreekwoorden i.c.m. een korte verklaring in een geel balkje onder de tegels geplaatst die in aanmerking kwamen om te gebruiken met soms een toontje humor. Een aantal komt heel aardig uit, een aantal is wat neutraler en enkele slaan als een tang op een varken…
Maar ook deze zijn toch maar geplaatst, want mooie tegels kijken en bestuderen met enige tekst en uitleg is de website eigen en willen wij graag in gepassioneerde creativiteit met u delen. Al was het maar omdat sommige spreekwoorden net zo oud zijn als veel tegels.

DE HOND IN DE POT VINDEN
(Hij is te laat voor het eten, alles is al op)

 


Dierspreekwoorden      A t/m D

-----AAL-----

Wat het -addertje onder het gras- betreft, dat was in de 16e t/m 19e eeuw een verborgen symbool voor een verzoek van sexuele handelingen, het aanbieden aan een vrouw van een paling of aal. Ja, ja, de vis wordt duur betaald...


-----AAP-----














-----BEER-----

















-----BOK-----










-----BOT-----



-----BIJ-----


-----BUFFEL-----


-----DRAAK-----



-----DUIF-----



-----DUIZENDPOOT-----



E t/m H zien: klik hier