18e eeuwse exportpijpen


DENEMARKEN        

18e eeuwse kleipijp (ds30 FM 1350) met twee wildemannen met knotsen en in het midden een wapenschild met kroon en verschillende wapens. Aan de bovenkant de tekst DENEMARKE. Als hielmerk de L van de Goudse pijpmaker Frans Verzijl. Bodemvondst  poldergebied rond Gouda.DUITSLAND                   REX PRUIJSEN

Een kleipijp (lade1 FM geen nummer) ooit gemaakt in de 2e helft van de 18e eeuw voor de export naar Duitsland (Pruijsen). De pijp heeft een mooi stuk bewerkte steel maar is opnieuw uit de bankschroef gemaakt in de 19e eeuw. Op de bewerkte steel de naam van de Goudse pijpmaker Jan Prince(1833-1898).

Kleipijp 19e eeuw (lade1 FM geen nummer) met aan weerszijden van een wapenschild wildemannen. Met op een lint de tekst: VIVAT DE PRUIJSE.
Hielmerk melkmeisje van de Goudse pijpenmaker Jan Prince (1833-1898).


Eenzelfde Kleipijp (ds30 FM 1724) als hierboven maar wel met kleine verschillen. Gekomen oor het ophalen van de pijpenmal?
Of deze kleipijp wel 18e eeuw is is onduidelijk . Met aan weerszijden wildemannen rond een wapenschild en op een lint de tekst: VIVAT DE PRUIJSE.
Hielmerk melkmeisje van de Goudse pijpenmaker  Cornelis Prince (1773-1834) of Jan Prince (1833-1898). Vindplaats niet bekend.


Kleipijp 18e eeuw (ds30 FM 345) met aan weerszijden van een wapenschild wildemannen. Met op een lint de tekst: VIVAT REX PRUIJSE.
Hielmerk Leeuw in de Hollandse tuin. Pijpenmaker Frans Verzijl. Bodemvondst poldergebied bij Reeuwijk.


18e eeuwse kleipijp (ds30 FM 887) met twee wildemannen met knotsen en in het midden een wapenschild met kroon en verschillende wapens. Aan de bovenkant de tekst KONING:V PRUYSE. Als hielmerk de molen van de Goudse pijpmaker Jan Jacobsz Danens (1768-1782). Bodemvondst Zevenhuizen.


Kleipijp 18e eeuw (ds30 FM 360) met aan weerszijden van een wapenschild wildemannen. Met op een lint de tekst: VIVAT REX PRUIJSE.
Hielmerk gekroonde D. Pijpenmaker Jan van Leeuwen. Bodemvondst poldergebied bij Reeuwijk.


FRANKRIJK

18e eeuwse kleipijp (ds30 FM 703)  gemaakt voor de export naar Frankrijk met personen rondom een wapenschild waarop wapens
uit Frankrijk en Dauphin (Drie Franse lelies / Vier kwartieren Drie Franse lelies en Liggende dolfijnen). Aan de ketelrand een
wat onduidelijke tekst die te ontcijferen is als VRANKRY en verder maar vrijwel onleesbaar DAUPHIN. Hielmerk: Leeuw in de Hollandse tuin.
Goudse pijpenmaker Frans Verzijl. Vindplaats Gouda Raam.


HONGARIJE_OOSTENRIJK

Diverse 18e eeuwse exportpijpen staan op de pagina: HONGARIJE_OOSTENRIJK


POLEN/LITOUWEN

18e eeuwse kleipijp (ds26 FM 1551) met de voorstelling van Wapen van Polen en Litouwen / Wapen van de keurvorsten van Saksen 
Hielmerk: zwijn. Goudse pijpenmaker Lieve Pijl (1740-1770).Vindplaats: onbekend.

Wapen van Polen en Litouwen

Wapen van Polen

Wapen van van Litouwen

Wapen van de keurvorsten van Saksen 18e eeuw


RUSLAND

Wapen van Moskou

Wapen van Rusland

18e eeuwse kleipijp (ds30 FM 644) met de voorstelling van dubbelkoppige gekroonde adelaars met scepter en rijksappel
(Het wapen van Rusland). Op de dubbelkoppige adelaar het wapenschild van de heilige Sint Joris en de draak.
Hielmerk de melkmeid (1740-1760) .Bodemvondst omgeving Gouda. 


SPANJE                              REX HISPA

Kleipijp (ds26 FM 1330) met rondom een wapenschild de wapens van de zeven Provinciën en het stadswapen van Gouda. Op het wapenschild ook nog diverse wapens. Aan de voet van de pijp een lint met de tekst: REX HISPA. Maker onbekend, hielmerk onleesbaar.  Vindplaats Boskoop tuinderijen.


Zelfde pijpenmal als hierboven. Kleipijp (ds26 FM 789) met rondom een wapenschild de wapens van de zeven Provinciën en
het stadswapen van Gouda. Op het wapenschild ook nog diverse wapens. Aan de voet van de pijp een lint met
de tekst: REX HISPA. Hielmerk gekroonde GN. Maker Gerrit Nobel.  Vindplaats onbekend.ZWEDEN

18e eeuwse Kleipijp (ds30 FM 269) met leeuwen rondom een wapenschild met wapens uit Zweden. Op een lint aan de bovenkant
pijp de tekst: FRE REX SWEDEN. Hielmerk gekroonde L. Maker Frans Verzijl.  Vindplaats: Waddinxveen polder Bloemendaal. 


18e eeuwse Kleipijp (ds30 FM 1346) met leeuwen rondom een wapenschild met wapens uit Zweden.  Op een lint aan de bovenkant pijp de tekst: FRE REX SWEDEN. Zelfde kleipijp als hierboven maar de afbeelding wat minder scherp. Hielmerk gekroonde L. Maker Frans Verzijl. 
Vindplaats Gouda Raam Koningshof. 


18e eeuwse Kleipijp (ds30 FM 449) met leeuwen rondom een wapenschild met wapens uit Zweden. Op een lint aan de bovenkant pijp de tekst: FRE REX SWEDEN. Hielmerk Leeuw in Hollandse tuin. Maker Frans Verzijl.  Vindplaats: Waddinxveen polder Bloemendaal.